Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

apeppepa

18. 6. 2010 21:31
Příliš mladý a ....

Pane autore, píšete o době, o které vůbec nic nevíte. V té době bylo vyhnáno bolševiky ze svých domovů mnoho lidí, třeba tzv. kulaků. A lesy kolem vesnic byly plné různých skupin a uprchlíků, kteří volili raději útěk, než komunistický kriminál. Na vesnici probíhala násilná kolektivizace a opravdový třídní boj. A další válka byla na spadnutí. Pokud někdo tehdy nosil policejní uniformu tehdejšího režimu, něco to o něm vypovídalo a musel počítat s vlastní odpovědností a být připraven nést následky. Stejně tak jako civilista, který měl služební zbraň, to už musel být "někdo" . Nejde to brát po česku "co jsme si, to jsme si" jako dnes. Tehdy šlo skutečně o životy. Jestliže jsou brány za hrdiny partyzání bojující proti nacistům, nevím, proč by nemohli dostat uznání či ocenění bratři Mašínové. A mám dojem, že otec bratří Mašínů byl významným bojovníkem proti nacistům. Ale skutečná odvaha a statečnost se v Česku stále jaksi "nenosí".

0 0
možnosti
PV

grimosa

18. 6. 2010 22:40
Re: Příliš mladý a ....

jednoduse nemate pravdu. ten kdo tehdy nosil policejní uniformu, tak ji nejspíš nosil i za první republiky.Možná vám řeknu novinu - běžnou kriminalitu je potřeba řešit v každém režimu a je laciné tvrdit, že četník za první republiky byl jiný člověk než četník za války či v 50 letech.

Ten pokládník měl zbraň jelikož to patřilo k jeho práci, nebyl členem KSČ ani žádné jiné složky a dokonce měl kádrový škraloup.

Souhlasím, že otec mašínů byl hrdina. Co to má ale všechno společného s mašíny???

Napište jediný jejich čin, který by dokazoval, že nejsou obyčejní loupeživý vrahové? Nebo, za co by měli dostat vyznamenání, za to, že ukradli peníze a utekli za kopečky???

0 0
možnosti
MK

2mmmm_2

18. 6. 2010 21:25
Pane autor

R^

0 0
možnosti
M

MMBK

18. 6. 2010 21:11
banda

Nevím o tom že by zastřelila Gotvalda nebo jiného papaláše.Peníze na zbraně nepotřebovaly stačilo se projít po válce tam kde se bojovalo a zbírat ze zemně.Ale to se jim asi nechtělo.

0 0
možnosti
PZ

0xf

18. 6. 2010 9:54
toz trosku o tech nevinych

http://www.valka.cz/clanek_11587.html at to nemusim prepisovat... jeste bych pripomnel ze prislusnik snb byl vykonnou slozkou zlocineho rezimu. Tudis zadny nevinny ani moralne silny clovek. Takovyto by okamzite po udalostech 48 a nejen tech okamzite od policie odesel. Slouzit v te dobe chtelo asi hdone silny zaludek. Co se tyce pokladnika bohuzel nabehnul si sam. Chapu ze kdyby to odevzdal mel by problemy. Nicmene musite pocitat stim ze kdyz na nekoho vytahnete kver nesmite vahat jinak jste mrtvy. A to plati i pro masiny z vojenskeho a taktickeho hlediska si svym vahanim jen zavarili. Ano nepovedlo se jim rozdmychat obcanskou valku proti tehdejsimu totalitnimu statu, ano nepovedlo se jim nijak vyrazne poskodit hospodarsvi. Ano najivne si mysleli ze po vstupu do US army casem dojde ke konfliktu a oni budou moci zase osobodit svou zemi. Ja myslim ze jim patri metal hlavne za tu nezdolnost a za to ze se nepodvolili. A patri ten metal kazdemu ktery se takto zachoval.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

18. 6. 2010 10:50
Re: toz trosku o tech nevinych

"Co se tyce pokladnika bohuzel nabehnul si sam. Chapu ze kdyby to odevzdal mel by problemy. Nicmene musite pocitat stim ze kdyz na nekoho vytahnete kver nesmite vahat jinak jste mrtvy"

.

Lidi pochopte, že když vás přepadne lupič, tak je hloupost se bránit. V klidu mu všechno odevzdejte, pozdravte ho a nechte odejít. Musíte chápat, že pokud se pokusíte vytáhnout zbraň,  tak ho tím přivedete do úzkých, on nemůže váhat a musí vás zastřelit. A kdo za to může? No přeci vy!;-D

0 0
možnosti
P

Pavel_D

18. 6. 2010 8:54
Vážený autore,

jste příliš mladý na to, abyste pochopil tehdejší dobu. Na jedné straně odsuzujete Mašíny, že zabili několik lidí (vesměs součásti tehdejšího režimu), a na druhé straně zapomínáte na tisíce zavražděných tímto režimem. A přitom aktivní účastníci komunistických nezákonností a vražd pobírají ještě dodnes tučné důchody.

Zkuste se na to podívat z tohoto zorného úhlu. Nebo - kolik lidí bylo zastřeleno při pokusu o přechod hranic? Co jejich rodinní příslušníci? Atd.

Dnes (naštěstí) považujeme komunistický režim za zločinný a zavrženíhodný. Nelze tedy odsuzovat ty, kteří se postavili proti němu.

Co by na váš článek asi řekli lidé, jako Milada Horáková, Heliodor Píka, čihošťský farář, naši letci z RAF a další?

Kolik Vám bylo v r. 1968?

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

18. 6. 2010 10:54
Re: Vážený autore,

"Nelze tedy odsuzovat ty, kteří se postavili proti němu."

.

Jenže jde právě o to definovat přesně tyto lidi. Nejjednodušší by bylo do této skupiny zařadit všechny vrahy, lupiče a zloděje z dob socialismu a říct, že svojí činností bojovali proti komoušům. Anebo ty lupiče, vrahy a zloděje z té skupiny vyloučit a to i v tom případě, že kromě těch trestných činů (i v této době), vykonali nějaký "hrdinský čin".

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

17. 6. 2010 14:40
Hmm

Pořádný nářez dávat řády neřádům....

0 0
možnosti
JK

GeLi_MoTsu

17. 6. 2010 4:42
...

Tak postavení Mašínů asi vždycky bude na ose mezi hrdinové - obyčejní vrazi. Vždycky záleží na úhlu pohledu diskutujícího, jeho názory, zkušenostmi případně informacemi o průběhu akce a o tom, jak to chodilo za minulého režimu. A taky i na míře empatie.

Na jednu stranu to jsou frajeři, kteří se dokázali vzepřít režimu, na druhou stranu vysvětlujte pozůstalým obětí, že jejich otcové, dědové atd. padli při výkonu služby popř. povinnosti, protože se nějakýmu Mašínovi tady přestalo líbit.

Dle mého názoru, hrubou sílu umí použít každý člověk, toužící se dostat ze spárů komunistů. Ale našli se i lidé, kteří se dokázali dostat za hranice mnohem elegantnějším způsobem a hlavně - bez obětí.

A ve světle tohoto mého argumentu, pokud mám mluvit za sebe, si vyznamenání NEZASLOUŽÍ !!!!

Pokud můj příspěvek chcete napadnout, tak prosím o věcnou kritiku. Děkuji.

0 0
možnosti
JJ

jollyjokes

17. 6. 2010 8:14
Re: ...

Oni nechtěli utéct, chtěli bojovat proti totalitě. A když viděli, že žádný větší odpor nevyvolají, rozhodli se dát do služeb americké armády, protože věřili, že dojde ke konfliktu mezi svobodným světem a komunistickou totalitou. Mýlili se...

Posuzováno dnešníma očima zvyklýma spíš na sledování telenovel jsou některé jejich činy kontroverzní. Ale odboj není telenovela. Komunisté převzali moc ve státě pučem. Nelegální milice už tehdy střílely do studentů a zabíjely bezbranné lidi na ulicích ještě v roce 1969. Padesátá léta, to byla krvavá krutovláda, žádná idylka. To, že se Mašínova skupina dokázala té krutovládě postavit na odpor a to, že se nakonec tři z nich ubránili přesile 20 000 vojáků a policistů, to je nepochybně hrdinství. Ale lidé, kteří mají v genech zakódováno spíš lokajství než hrdinství, tohle nikdy nemohou pochopit a nepochopí. Já osobně bych asi to, co dokázali Mašínové, nedokázal. Ale na rozdíl od většiny (?) to nepovažuji za svou přednost a neuhýbám před tím.

0 0
možnosti
LU

pidla

16. 6. 2010 16:41
Všem, kteří v diskuzi spílají autorovi:

vysvětlete mi, proč podle vás má jeho rozbor tak vysokou karmu, když nemá pravdu???

0 0
možnosti
PS

politicky nekorektni asocial

17. 6. 2010 13:12
Re: Všem, kteří v diskuzi spílají autorovi:

Protože karma je i za počet zobrazení a tohle je téma, které si přečte každý.

0 0
možnosti
MJ

Milazly

16. 6. 2010 15:51
poznámka

Lidem, jako je autor článku, říkal Brežněv  "užiteční idioti". 

0 0
možnosti
PV

grimosa

16. 6. 2010 16:24
Re: poznámka

a co jste tedy vy? neužitečný idiot?:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3116x
Ženatý táta 3 dětí, kriticky uvažující o smyslu života, o směřování lidské společnosti, o nepochopitelné absenci dobra, o nesmyslnosti častopřítomného zla, o hledání cesty...