Izrael se brání - a opět hloupě

30. 12. 2008 17:00:00
O izraelsko-palestinském konfliktu by šla napsat celá knihovna. Počínání obou stran bylo často lidsky pochopitelné, což neznamená, že bylo zároveň prozíravé či moudré. V posledních dvou konfliktech se tato námitka týká i Izraele.

Škodná jsou teroristi

Napřed je třeba říci rozhodné slovo: Ten, kdo se dopouští v palestinsko-izraelském konfliktu zabíjení nevinných lidí v době míru jsou palestinští a další islamističtí teroristi. Neexistuje doslova nic, co by toto vraždění ospravedlňovalo. Naopak obrana proti tomuto pohrdání člověčím životem je nejen pochopitelná, ale i oprávněná. Jestliže Hamás ostřeluje Izrael raketami a dalšími střelami, má Izrael právo, či spíše povinnost vůči vlastním občanům, tomu zamezit.

S teroristy je třeba rázně skoncovat vždy, kdy je to možné (Za terorismus nejméně doživotí). Potud vzato si Izrael počíná dobře či alespoň přijatelně. V poslední době je to ovšem horší s formou, kterou k prosazování své politiky používá. V posledních dvou válkách - v Libanonu i v Gaze - vystupuje Izrael v roli, kterou mu "na tělo ušily" teroristické organizace Hizballáh a Hamás.

Jak Izrael napomohl Hizballáhu

Do Libanonu Izraelci vpadli kvůli tomu, že Hizballáh ohrožoval sever jejich státu. Záminkou k invazi byli dva vojáci (či tři - informace se různí), které zajala protistrana. Izrael nedosáhl ničeho, ani neodstranil nebezpečí útoků na severu země, ani neosvobodil své vojáky.

Nejvíce tristní na celé věci ovšem bylo něco jiného: Izraeli se během několika dnů podařilo dosáhnout cílů Hizballáhu, o které tato organizace po léta marně usilovala. Mnozí Libanonci, kteří původně s izraelskou politikou sympatizovali a byli jednoznačně proti teroristům, se během konflitu odklonili od Izraele, někteří z nich se dokonce veřejně přidali k Hizballáhu. A to napříč společností, počínaje některými libanonskými křesťany a konče umírněnými muslimy, kteří si přejí žít v klidu.

V tzv. Druhé libanonské válce v roce 2006 během 34 dnů zemřelo na obou stranách izraelsko-libanonské hranice více než 1200 lidí, převážně civilistů. Izraelští vojáci za sebou (nejen) v libanonské společnosti zanechali hlubokou brázdu nepochopení či rovnou zášti, vypěstovali si další nepřátele z lidí, kteří mohli být Izraeli nápomocni, čímž významně posílili teroristy.

Jak Izrael napomáhá Hamásu

Izraelské bomby během konfliktu zabíjejí i děti, ženy a další civilisty - vždy jde o reakci na násilí, kterého se dopouští druhá strana, Izrael je tedy v právu. Jenže to nestačí. V právu jsou i civilní obyvatelé v těchto zemích, přičemž jejich zájem v tomto případě pochopitelně není s izraelskými zájmy totožný. Jen velmi těžko si lze představit, že by někdo za svůj zájem vyhlásil zabití své osoby a svých bližních leteckou pumou.

Právě proto je důležitá politicko-vojenská taktika, kterou Izrael volí. Jestliže v Libanonu se Izrael alespoň snažil pozemním útokem snížit ztráty civilního obyvatelstva na minimum (i když se mu tato snaha nevydařila, upřít mu ji nelze), v Gaze jde (alespoň během prvních dnů) rovnou o alibistickou taktiku, známou již z řešení konfliktu v bývalé Jugoslávii. Bohorovné bombardování z letadel a ostřelování z děl a dalších zbraní není vyváženo nasazením pozemního vojska. To samozřejmě eliminuje nebezpečí smrti či zranění vlastních vojáků, zároveň ovšem strmě zvyšuje jistotu smrti a zranění civilistů. V takto vedené válce se prostě nedá mediálně vyhrát, kdyby se Izrael sebevíce snažil dostat světová média na svou stranu.

I proto je dosavadní výsledek konfliktu v Gaze opět tristní. Izraeli se i zde podařil opak deklarovaného: posílení mediálního obrazu teroristického Hamásu coby ochránce nevinných civilistů, dětí, žen a starců. A opět: O co Hamás marně usiluje již od svého vzniku, povedlo se nyní Izraeli během několika dnů.

Alibismus nikomu body nepřidá

Zatímco vpád do Libanonu v roce 2006 byl v momentu, kdy se uskutečnil, zbytečný a kontraproduktivní, protože nebral ohled na civilní obyvatele v dostatečné míře, vojenské řešení konfliktu s Palestinci v Gaze po pozemní operaci přímo volá, a to nejen kvůli civilnímu obyvatelstvu: deklaratorní izraelské cíle - zničení Hamásu, především jeho velitelů, lze jen velmi těžko naplnit shazováním pum z letadel, pokud vzápětí nenásleduje obsazení prostoru specialisty, kteří nepřítele v terénu vyhledávají. To si lehce uvědomí malé dítě, natož mediální analytici, kteří se tamní situací zabývají permanentně.


Související článek na mém blogu:

Za terorismus nejméně doživotí

Autor: František Kostlán | úterý 30.12.2008 17:00 | karma článku: 19.42 | přečteno: 2813x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3819
Nezávislý publicista, hudebník, spisovatel, spoluautor knihy Příchozí, o životě migrantů. Narodil se 1954 v Praze, kde i žije. Před listopadem 89 pracoval v dělnických profesích, poté hlavně jako novinář a publicista. Byl mj. šéfredaktorem Českého deníku, šéfredaktorem časopisu Parlament, komentátorem Lidových novin a ČRo Regina, televizním dramaturgem diskusních pořadů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. =============================================== PRO NABÍDKU ČLÁNKŮ V BLOGU KLIKNĚTE, PROSÍM, NA MOU FOTOGRAFII, VISÍCÍ NAD TÍMTO SDĚLENÍM NAHOŘE. ===============================================

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...