Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČSSD: Válka s levnou prací

Volební billboardová kampaň se rozjela na plné obrátky a při projíždění Českem si všímám masivní billboardové kampaně ČSSD. Mimo jiné vedou volební lídři ČSSD včele s Lubomírem Zaorálkem „válku s levnou prací“.

S cenou práce je to jako se vším. Pokud máte štěstí a narazíte na fachmana, který vám provede kvalitní práci za odpovídající cenu, máte vyhráno. A může jít o opravu fasády, stavbu pergoly, upevnění krytiny na dřevník nebo o záchranu dat z poškozeného disku počítače. S prací se to má tak, že za dobrou tj. kvalitní práci si každý z nás rád připlatí, protože ho zbavuje potenciálních patálií s reklamacemi a nedodělky.

Vyhlašovat ale obecně „válku levné práci“ je nesmyslem velkého rozsahu. Protože i dobře odvedená „levná“ práce, která není tak náročná, ale přesto vyžaduje znalosti a dovednost, je v  naprostém  pořádku. A nyní přicházejí lídři ČSSD s tím, že ona tak zvaně „levná“ práce nemá být až tak levná, ale že si máme na tuto práci připlatit z „moci úřední“. I to přeci dobře známe z poplatků za převod auta, za vystavení občanského průkazu či cestovního pasu.  ČSSD by prostě strašně ráda nařídila všem podnikatelům a firmám z moci úřední tj. vládní, že hodina jednoduché práce prostě bude stát například 150 Kč a basta. Právě o tom a jenom o tom je snaha vládnoucí ČSSD z minimální mzdy udělat de facto průměrnou mzdu.  Právě o tom a jenom o tom je plošné zvyšování mezd ve státní správě. Politici, vyhlašující válku levné práci, počítají s tím, že i firmy a podnikatelé budou muset zvýšit mzdy tak, aby si udržely své zaměstnance a ti jim neutekli do státního sektoru.

Zvyšování mezd ve výrobním sektoru však má svá neúprosná pravidla: Ostatně, i ve státním sektoru tato pravidla přeneseně platí, ale levicové vlády si hlasy státních úředníků chtějí koupit za zvyšování platů a mezd bez ohledu na to, že státní rozpočet skončí v mínusu. Když podnikatel nebo firma „přepískne“ platy, jejich hospodaření také skončí v mínusu, ale na rozdíl od státu jim nikdo levné peníze na sanaci dluhu nedá.

Právě firmy a podnikatelé nyní varují před tím, že si tak rychlé zvyšování mezd jako ve státním sektoru nemohou dovolit, protože jim produktivita práce neroste desetiprocentním či patnáctiprocentním tempem.  Zvyšují platy také, ale s rizikem, že budou muset v důsledku vyšších mezd omezit náklady na investice, což opět zbrzdí růst produktivity práce.

I volební agitace je svým druhem práce. Musí se vymyslet hesla, grafika, zaplatit reklamní plochy. Právě ČSSD však podle mého soudu velmi billboardovou kampaň podcenila a vsadila na hesla, která v této chvíli v Česku vůbec nerezonují. Koho zajímají poplatky ve zdravotnictví, jaký význam má slib „důstojného stáří“, když se na mne z billboardu culí třicátník Petr Dolínek. Právě ten bude mít, až bude mít tolik roků co já, docela velké potíže s důchodem, pokud se nebude živit politikou, což pevně doufám.

Od roku 2007, což byl poslední předkrizový rok, do roku 2015 vzrostla reálná mzda v Česku asi o 7%, přičemž nominální výše mzdy vzrostla v tomto období asi o 26%.  Jinými slovy, plných 19% (!!!) si v tomto období z mezd ukrojila inflace, a to se ještě dělo v období, kdy inflace rostla pomalu. Nyní sice vláda přidává jak zběsilá, ale současně s tím se rychlost inflace přiblížila 2% a je zřejmé, že rostou i ceny nájmů bytů i ceny novostaveb. Je proto velmi pravděpodobné, že z avizovaného zvýšení 10% pro zaměstnance státu z toho bude za rok reálně možná jedno či dvě procenta.

Pokud se hovoří o Česku jako o otevřené ekonomice závislé na exportu svých výrobků, je cena práce významným prvkem konkurenceschopnosti. Připravovat se o jistý druh komparativní výhody a pošilhávat po německých mzdách je sice možné ,ale umělé zvyšování ceny práce by se mohlo stát kontraproduktivní, pokud by bylo enormně vysoké zvyšování mezd promítnuto do cen našich výrobků.

V souvislosti s agitací ČSSD mě však napadá ještě jedno známé heslo - práce kvapná, málo platná. Zdá se, že nízké volební preference ČSSD vedly k tomu, že stratégové volební kampaně dostali od nového volebního triumvirátu  Zaorálek  - Chovanec - Sobotka za úkol rychle vymyslet něco, co upoutá.  To se podařilo, ale alespoň v mém případě mohu jako „reálný důchodce“ konstatovat, že „důstojné stáří“ podle receptu Petra Dolínka si rozhodně nepřeju.

Autor: Jan Bartoň | pátek 22.9.2017 8:02 | karma článku: 24,13 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,91 | Přečteno: 2577x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články