Volby 2017 - vítězství Andreje Babiše nebo opakování scénáře z roku 2010 a 2013

22. 09. 2017 6:50:40
Před nadcházejícími parlamentními volbami slyšíme z úst politiků s kým by potencionálně šli do koalice a s kým ne, popřípadě zda by usilovali o post premiéra a za jakých podmínek.

Ještě před výsledky voleb se tak skládají hypotetické koalice, lídři stran si kladou podmínky za jakých by takovéto koalice fungovaly, který s politiků je přijatelný a který zase ne.

Andrej Babiš - jasný vítěz voleb

Výzkumy volebních preferencí dlouhodobě ukazují, že s největší pravděpodobností se vítězem voleb stane hnutí ANO, a to i navzdory kauzám Andreje Babiše. Důležitější otázkou ale je, jak "velké" to bude vítězství, získá ANO tolik mandátů, aby vytvořilo jednobarevnou vládu nebo vládu, do které si přibere jednoho menšího partnera? I když v poměrovém volebním systému je málo pravděpodobné, že by jedna strana získala nadpoloviční počet mandátů, někteří politologové ale v případě hnutí ANO tuto situaci připouští. Stejný otazník visí také nad ostatními stranami. Dosáhnou pravicové strany na dvouciferný výsledek a budou disponovat zajímavým koaličním potenciálem?

Odpovědi na uvedené otázky jsou v současné době spíše spekulací, než odrazem reálné situace. S ohledem na menší spolehlivost předvolebních průzkumů je velmi těžké prognózovat konečný volební výsledek. O tom se již v minulosti mohla dvakrát přesvědčit Sociální demokracie. Navzdory tomu, že byla v průzkumech favorizována, nakonec její vítězství a celkový zisk mandátů zůstal za očekáváním.

Politici, jako by se vůbec nepoučili z minulých voleb, mnohdy staví svoji povolební strategii na velmi relativních číslech. Můžeme to sice vnímat jako součást předvolební kampaně, kdy mohou získat větší podporu v případě, že potenciální partner ve vládě nebo celková podoba vládní koalice bude pro část spektra přijatelná. Na straně druhé ale vstupují do rizika, kdy reálná nálada ve společnosti může být odlišná od toho, co prezentují jednotlivé výzkumy.

Memento roku 2010 a 2013

Je proto více než úsměvné, sledovat úvahy a spekulace o tom, zda by případné trestní stíhání bylo překážkou pro to, aby se Andrej Babiš ucházel o premiérský post. Samotný Andrej Babiš se nechal slyšet, že o jeho premiérské nominaci rozhodne vedení ANO. Prezident Zeman, s odvoláním na presumpci neviny, několikrát deklaroval, že nebude mít s jeho jmenováním problém, což asi s ohledem na dlouhodobou podporu předsedy hnutí nikoho nepřekvapilo. KDU ČSL by šla do vlády s hnutím ANO, ale bez jeho lídra. Ukazuje se tak, že všichni jsou si jistí drtivým vítězstvím hnutí ANO. Stejně tak jistí si byli Jiří Paroubek v roce 2010 nebo Bohuslav Sobotka v roce 2013. Oba dva se nechali "unést" optimistickými výsledky předvolebních výzkumů a posléze byli nemile překvapeni. Uvidíme, jaký osud potká po 21. říjnu hnutí ANO. Bude se opakovat scénář z roku 2010 a 2013?

Pokud by se situace opakovala mohlo by to mít pro Andreje Babiše dva fatální důsledky. Hnutí skončí v opozici, kdy role poslance je pro Andreje Babiše velmi neatraktivní, několikrát se nechal slyšet, že by se raději věnoval podnikání, než aby seděl v této "žvanírně". Druhou možností je vládní angažmá hnutí bez Andreje Babiše, pro něhož by opět s největší pravděpodobností zůstala "pouze" parlamentní lavice. Oba scénáře by tak znamenaly začátek konce zářné politické kariéry okořeněné vyšetřováním podezření z dotačního podvodu. I když se to na první pohled nemusí zdát, je Andrej Babiš pod velkým tlakem a v situaci, kdy hraje o všechno. Nemůže si dovolit dělat velké chyby, které by nahrály jeho protivníků. Otázkou je, do jaké míry budou schopny ostatní politické strany z této situace vytěžit.

Autor: Tomáš Kolomazník | pátek 22.9.2017 6:50 | karma článku: 11.19 | přečteno: 646x

Další články blogera

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 2702 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 619 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 686

Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...