Srpen 1968 – Plakáty a diskuze

20. 08. 2017 10:24:42
Hned 21. srpna začali lidé vylepovat ručně malované i tištěné plakáty vyzývající okupanty k odchodu a k návratu našich představitelů Dubčeka a dalších. Brzy byla polepená celá města.

Mnohé plakáty byly v ruštině, některé zesměšňovaly okupanty. Jinde zase psali nápisy barvou na stěny domů. Obyvatelé vyšli mezi vojáky a ptali se jich: „Co tady děláte? Bojujete proti kontrarevoluci? Viděli jste nějakého kontrarevolucionáře?“ a podobně. Rusové byli z toho zcela zmatení. Nevím, na co je připravovali jejich politruci, ale v každém případě byla realita zcela jiná. Ostravu přitom obsazovala Železná divize, tedy elitní vojsko. I ti byli totálně zmateni z toho, co viděli. Vybavuji si ženu, která šla mezi vojáky se dvěma dětmi a ptala se řidiče tanku: „To jsi přišel střílet do toho? Nebo do toho?“ A pozvedla toho menšího chlapce, aby ho řidič viděl. Vojáček se rozbrečel a vzlykajíc tvrdil, že nikdy do nás střílet nebude. Ostatní mu pak podali cigaretu, aby se uklidnil. Tak se mu klepala ruka, že nebyl schopen si tu cigaretu zapálit. V Praze to bylo ostřejší, shořelo tam i několik tanků a automobilů. Do Košic přijížděly nákladní automobily s vytlučenými okny a mnozí vojáci měli rozbité hlavy ovázané fáči. Když projížděli vesnicemi, lidi je vítali kamením. I tam se podařilo lidem zapálit několik vozidel. Vojáci vyskákali a začali vozidla hasit. Jeden si opřel samopal o blízký strom. Přitočil se tam mladý Cikán, samopal vzal a utekl. Zdá se, že Ruští vojáci měli zakázáno střílet, ale některým stříkli nervy a na náměstí v Košicích se střílelo. Na prodejně Tuzexu byly krev jednoho mladého zastřeleného Slováka. Brzy tam měl pamětní desku. Za normalizace byla odstraněna.

Po několika letech jsem byl služebně v Kolpinu u Leningradu. V závodě se jeden ruský inženýr zmínil, že jeho příbuzný padl v srpnu 1968 v Československu. „Já myslím, že žádný Rus v srpnu 1968 u nás nepadl.“ Ohradil jsem se. – „Mnoho!“ Kontroval ruský inženýr. Po návratu jsem o podivném rozhovoru vyprávěl známým. Kupodivu se ozvali dva další, kteří měli podobný zážitek. Neměli jsme pro to vysvětlení. Bratr byl někdy v roce 1976 na vojenském cvičení v Rusku a jeden ruský důstojník se ho ptal, proč jsme v r. 1968 postříleli tolik ruských vojáků. Bratr oponoval, že se u nás nestřílelo. Ruský důstojník však tvrdil, že se svou jednotkou vykládal mrtvé ruské vojáky z vagonů, když je přivezli z Československa. Po čase jsem se dověděl, že mnohé jednotky byly demoralizované, museli je vystřídat. Odvezli je do Ruska a za hranicí v Karpatech je postříleli. Politrukům, kteří jim zcela nepravdivě vykreslili naši kontrarevoluci, se asi nestalo nic. Plakáty a osobní rozhovory mohou mít někdy nečekané následky.

Když jsem byl v r. 1965 na vojně, politruk vyprávěl, jak v roce 1956 šli na pomoc Maďarsku. Doslova řekl: „My jsme jim šli pomoci a oni po nás plivali!“ Byl to politruk, měl to vygumovaný. Normální člověk by z toho poznal, že není vítán. Ruští vojáci byli normální lidé.

Ruská vojska u nás pak zůstala 23 let. Po celou tu dobu platilo nařízení, že ruští vojáci nesmějí sami vyjít z kasáren, nedostávali vycházky. Pouze na organizovaná setkání s našimi občany mohli jít vybraní vojáci za dozoru důstojníků, kteří hlídali, aby se nekontrolovaně nebavili s našimi lidmi. Tak se obávali, že by se mohli nakazit nepovolenými názory. Naproti tomu v NDR sovětští vojáci měli vycházky.

A ještě jeden zážitek z Ruska. Bylo to někdy v roce 1974. Po skončení jednání se se mnou dal do soukromého hovoru jeden Rus. Byl to velmi inteligentní a citlivý člověk. Řekl mi, že je mu velmi líto, že sovětská vláda to dovedla k tomu, že Češi a Poláci nenávidí Rusy. A jednou že dojde k tomu, že se Sovětský svaz rozpadne. To, že se odtrhnou kavkazské a středoasijské republiky mu tak nevadilo, ale že se odtrhne i Ukrajina a Bělorusko, to mu bylo velice líto. Řekl jsem mu, že to není možné. Skutečně se mi to v r. 1974 zdálo neuvěřitelné. Odpověděl, že jednou k tomu dojde. Na jeho slova jsem si vzpomněl, když k tomu skutečně došlo.

Autor: Ladislav Jílek | neděle 20.8.2017 10:24 | karma článku: 18.73 | přečteno: 478x

Další články blogera

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Ladislav Jílek

I já se vyjadřuji k Benešovi

Několik blogerů v souvislosti s datem 15. března se vyjádřilo k prezidentovi Edvardu Benešovi. Většinou ho hodnotili spíše negativně. Přidám svůj pohled.

19.3.2024 v 21:38 | Karma článku: 22.01 | Přečteno: 595 | Diskuse

Ladislav Jílek

Je 0,03% zanedbatelné množství?

Mnozí lidé popírají, že růst průměrné teploty způsobuje vypouštění CO2 do ovzduší a jsou alergičtí, když uslyší Green Deal.

1.3.2024 v 16:30 | Karma článku: 11.66 | Přečteno: 337 | Diskuse

Ladislav Jílek

Blíží se jaro

A to nás inspiruje k různým aktivitám. Cítíte již takové nutkání? Mám tady námět, který by třeba mohl někoho zaujmout.

28.2.2024 v 10:34 | Karma článku: 11.55 | Přečteno: 168 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 418 Celková karma 18.48 Průměrná čtenost 522
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...