Umění! Vole!

26. 05. 2017 13:21:38
Neuvěříte: Brno, Fakulta výtvarných umění. Student v závěrečné práci napíše, že ho nebaví "posrané umění" (to je citace) a tak nic nevytvořil. Vedoucí a oponent jsou z toho tak auf, že "práci" ohodnotí na výbornou + cenu děkana!
VUT v Brně, Fakulta výtvarných umění. Student Kryštof Ambrůz jako svou diplomovou práci napsal dvě stránky o tom, že ho nebaví "posrané umění" (to je citace), že je to celé k ničemu, protože maká v bistru, aby se uživil a že teda vlastně žádnou závěrečnou práci neudělal, ale nařezal tři fošny z jasanu a jestli se mu bude chtít, tak na ně možná ještě něco namaluje. A očekává jedničku a návrh na cenu děkana.

1. ANOTACE

Ve své diplomové práci nic neřeším, ničeho se nedotýkám a v závěru k ničemu nechci dojít. Pracuji bez tématu, bez motivace.

2. MOTIVAČNÍ ÚVOD

Motivací pro mě bylo vždycky mé úzké okolí, které se postupem času začalo rozpadat, nebo seskupovat do skupin ANO a NE. Moje zájmy také začaly směřovat k jiným věcem než je posrané umění. Nyní je pro mě mnohem důležitější přežití, kde umění už nemá svoje místo. Po několikaměsíční pauze se mi už velice těžce vrací k tomu, co už dávno mělo být za mnou minulý rok. Nevidím v tom žádný smysl, protože po uspěšném / neúspěšném ukončení studia s titulem MgA. nebo jenom BcA. se opět vrátím na pracovní úřad s nulovým uplatněním. Do studia nastupuji z donucení mého okolí, které by se dalo nazvat motivující, pro mě však spíše demotivující, neboť se v něm po umělecké stránce nevyskytuje nikdo, kdo by mě zajímal nebo motivoval. Po této zkušenosti se už k umění nikdy nevrátím. Děkuji škole za to, že mi poskytla technické zázemí a prostor. I tak vidím své studium jako neúspěšné a beru jej jako ztrátu času.

3. CÍL PRÁCE

Cíl mé práce je naprosto jednoduchý, a to je ukončení studia. Nástupem do studia začátkem dubna tohoto roku opět přichází špatné pocity a nálada. Celý rok jsem nic nedělal, protože na to nebyl čas. Místo toho bylo daleko důležitější najít si práci a jako normální člověk se zařadit do systému, který z nás v České republice dělá otroky pracující za směšné peníze. Jestli pro vás ukončení školy znamená nějaký úspěch, tak pro mě rozhodně ne. Po ukončení studia se na povrch začnou prodírat existencionální otázky typu: Co já teď vlastně budu dělat?, které se ve vás vysoká škola snaží potlačit, aby byl čas na vymýšlení nesmyslných příběhů o umění.

...

Svoji práci bych nejraději s nikým a ničím nespojoval, protože si myslím, že vytvářím originální, dosud nikým nespatřené dílo jenom mnou tušené a jenom pro hodnocení vytvořené. V rámci kontextualizace se však pokusím nalézt a popsat určité tvůrčí podobnosti, které mohou nakonec i mně samému objasnit a ujasnit možné interpretace, onu kontextualitu, a tak i splnit jeden z požadavků psaného textu práce.

...

Vedoucí práce mu za to zatleskal, dal mu jedničku a navrhl ho na cenu děkana.

Oponent práce udělal to samé.

Prý je to to nejzajímavější, co na fakultě vzniklo. (No nazdar!)
Oba také chápou, že diplomant byl nucen pro své přežití - hrůza!- pracovat v bistru a že z toho má psychospirituální krizi, což je "neřešitelný tlak či rozpor, pocit prázdnoty běžného života, ohrožení života, ale také uvědomění si nemožnosti mít nad průběhem svého života kontrolu, velkou fyzickou zátěž nebo sérii životních nezdarů. Zálešák vnímá tento jev jako systémový efekt globální hegemonie kapitalismu."

Osobně si, stejně jako kolega Tomáš, který je autorem komentáře, myslím, že celá Fakulta výtvarných umění VUT je zblblá žumpa levicových ignorantů a měli by si tohle platit ze svého nebo si najít soukromého mecenáše.

Vedoucího Šrámka a oponenta Mazance bych na hodinu vyhodila a zahájila řízení o odebrání akademických titulů, protože člověk může být anarchista, ale pak nemá co dělat uvnitř systému.

A ač se nám to celé zdá jako sranda, není!

Podívejte se sami: https://www.vutbr.cz/studium/zaverecne-prace?zp_id=101486

Dokumentace diplomové práce - BcA Ambrůz: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=144782

Hodnocení oponenta - Mgr. Martin Mazanec, Ph.D.: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=145462&zp_id=101486

Hodnocení vedoucího - MgA. Jan Šrámek, Ph.D.:

Autor: Eva Svobodová | pátek 26.5.2017 13:21 | karma článku: 44.45 | přečteno: 10935x

Další články blogera

Eva Svobodová

Pravidla lži

"Zaujímáme postoje, místo abychom stáli..." jak roste iracionalita a agrese mezi lidmi, tak už zase nejsou důležitá fakta, ale postoje - člověk je nucen si vybrat stranu. A s ní sdílet i nálepky a postoje. A... nenávist.

17.2.2023 v 12:20 | Karma článku: 29.24 | Přečteno: 653 | Diskuse

Eva Svobodová

Opotřebovávací válka - kdo selže jako první?

"Nemáme tu žádné nové zbraně, nové síly, nic. Oni dostávají peníze a od nás se očekává, že budeme jen pochodovat vpřed a umírat." Teď teprve se začíná lámat chleba. A jak je na tom EU a česká vláda?

30.5.2022 v 19:46 | Karma článku: 26.86 | Přečteno: 707 | Diskuse

Eva Svobodová

Žijeme v éře vzpoury hlupců

Sbohem, západní racionalito, éro vědy, techniky a pokroků v medicíně... Přichází doba, ve které fakta nehrají roli a příčina a následek spolu nesouvisejí.

18.12.2021 v 12:52 | Karma článku: 47.24 | Přečteno: 11181 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 37 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 145 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 126 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 336 | Diskuse
Počet článků 85 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 6187

Chodím po světě, dívám se a ptám se. Jak to všechno funguje? Proč píšou noviny to, co píšou? Co bylo předtím? Jaké jsou souvislosti? A komu to prospěje?  Kdo se ptá, nezůstane hloupý. Kdo se ptá, nemusí se nechat vést a věřit. Kdo se ptá, najde svoji vlastní cestu. Jdete se mnou?

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...