MPSV: Čím hůře, tím lépe

30. 04. 2017 21:13:06
Ministerstvo práce a sociálních věcí vysvětluje enormně se zvyšující počty ohrožených dětí tím, že se v posledních letech daří odhalit více případů.

„Máme více sociálních pracovníků a rovněž se snižuje tolerance společnosti vůči týrání a zanedbávání, máme více podnětů od lékařů a veřejnosti a v tomto kontextu je dobře, že počet zachycených dětí je vyšší, protože jsme schopni poskytnout odpovídající pomoc, prohlásila Mgr. Hana Jamrichová, vedoucí Oddělení ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče Odboru ochrany práv dětí MPSV, viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/2101286-vodickova-varuje-pocty-ohrozenych-deti-rostou-na-vine-je-spatna-situace-rodin.

Z nedávno zveřejněné statistiky MPSV (viz http://www.mpsv.cz/cs/7260) za rok 2016 totiž vyplývá, že negativní trend ve vývoji počtu ohrožených dětí ve srovnání s lety před zahájením tzv. transformace péče o ohrožené děti pokračuje. Ve srovnání s rokem 2009, kdy byla zahájena "transformace", vzrostl v roce 2016 počet týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí víc než dvojnásobně – ze 4 447 v roce 2009 na 9 416 v roce 2016. Jde o nárůst o 111 %!

Počty dětí zemřelých v důsledku týrání nebo jiného špatného zacházení vzrostly ze dvou v roce 2006 na devět v roce 2016. Počty dětí, které utrpěly tělesné poškození, vzrostly ze 42 v roce 2006 na 140 v roce 2016. Počty dětí hospitalizovaných v důsledku špatného zacházení se zvýšily ze 105 v roce 2006 na 198 v roce 2016. Tyto parametry se zvýšily i ve srovnání s rokem 2015.

Počty dětí týraných, zanedbávaných a zneužívaných v náhradních rodinách se zvýšily ještě markantněji - ve srovnání s rokem 2009 se v roce 2016 jedná o nárůst čtyřnásobný - o 305 % (z 97 v roce 2009 na 393 v roce 2016), podrobněji viz http://www.sood.cz/nevesela-statistika-mpsv/. .

Vysvětlení MPSV kulhá na obě nohy. Z žádných relevantních skutečností nevyplývá, že by veřejnost byla ochotnější upozorňovat příslušné orgány na ohrožené děti víc než před deseti lety. Zvláště pak, když je dehonestována a v médiích vláčena psycholožka, která, jak jí to ukládá zákon, oznámila policii skutečnosti, ze kterých vyplývalo podezření na pohlavní zneužívání dítěte. Jako by to byla ona, kdo může za následnou sebevraždu podezřelého. Ochotu upozornit na týrání, zneužívání nebo závažné zanedbávání dítěte nezvyšují ani zveřejněné případy, kdy například matka, která se svěří odborníkům o svém podezření na zneužívání dítěte ze strany otce, je odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody za křivé obvinění - za situace, kdy výsledek gynekologického vyšetření byl "nejednoznačný", viz http://plzen.idnes.cz/soud-potrestal-krive-obvineni-ze-zneuzivani-ditete-fyj-/plzen-zpravy.aspx?c=A160930_133046_plzen-zpravy_pp.

Kromě toho uspokojení MPSV odporují i ta statistická data, která nejsou na vnímavosti okolí závislá – jde zejména o počty dětí utýraných, dětí hospitalizovaných a dětí, které v důsledku špatného zacházení utrpěly tělesné poškození, kde ve srovnání s rokem 2006 došlo v roce 2016 k několikanásobnému nárůstu. Stejně tak na vnímavosti okolí zřejmě nezávisí čtyřnásobné zvýšení počtu dětí týraných, zneužívaných a zanedbávaných v náhradních rodinách (z 97 v r. 2009 na 393 v r. 2016). Náhradní rodiny byly pod kontrolou úřadů i v roce 2009.

Důvody tohoto neveselého vývoje bohužel spočívají v tzv. transformaci péče o ohrožené děti (štědře podporované Norskými fondy), o kterou se od roku 2009 snažil ministr Drábek podle rad pana Macely, hlavního propagátora novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí účinné od roku 2013. Ta měla „transformaci“ dovršit. Ve snažení pánů Drábka a Macely neméně usilovně pokračuje ministryně Marksová.

To, že zmíněná novela byla jeden velký omyl, nakonec MPSV přiznalo, když v roce 2015 odůvodňovalo (v materiálu předloženém sněmovně) nutnost přijetí novely zákona o sociálních službách slovy: Cílem nové právní úpravy je nastavit podpůrný a pomáhající systém, nabízející účinnou ochranu dětem a rodinám a fungující na principu partnerství a spolupráce. Stávající systém nevede k účinné ochraně dětí a není důvěryhodným partnerem rodin (konec citátu).

Že by se to po dvou letech změnilo a stávající systém již děti chránil účinně? Bohužel ne. Změny ve vedení i v obsazení Oddělení ochrany práv dětí a náhradní rodinné péče a Odboru ochrany práv dětí MPSV jsou tak časté, že noví vedoucí ani referenti netuší, co tvrdili ti před nimi. Lidé, kteří prošli praxí na „péčích o dítě“, byli až na výjimky odejiti a „transformace“ se chopili osoby bez praxe na úseku ochrany dětí. Stačilo, že zavrhovali všechno, co dosud fungovalo, a že si pro rozumy jezdili do Norska a Velké Británie. A takto vyzbrojeni se chopili transformace, jejímž cílem mělo být, že prakticky všechny děti budou moci zůstat ve svých biologických rodinách. Jen v krajním případě budou umístěny k profesionálním pěstounům, jejichž hlavním cílem bude návrat dítěte zpět do původní rodiny. Ústavy postupně zaniknou, neb nebudou zapotřebí. Ministr Drábek přesvědčoval poslance k přijetí novely i tvrzením, že od roku 2014 již žádné dítě nebude nově umístěno do kojeneckého ústavu (každoročně je jich stále kolem tisíce). O tom, že v celé EU je 140 tisíc dětí v ústavech, že ve Velké Británii podle výzkumu z roku 2010 projde 10 procent dětí během jednoho roku třemi a více pěstounskými rodinami a že bylo zjištěno 1 500 dětí, které prošly dvaceti a více rodinami, tvůrci „transformace“ taktně pomlčeli.

Důvodů naší smutné statistiky je bohužel víc:

  • Především je to zhoršování sociální situace rodin, nárůst rodičů závislých na alkoholu, drogách a hazardních hrách.
  • Rovněž nedostatek vhodného bydlení, zpožďující se sociální dávky a jejich přiznávání až na základě předchozího tříměsíčního období, zastavování dávek pro nedodání nějakého dokladu a zejména pak lichvářské úroky a penále při exekucích přivádějí rodiny s dětmi do velmi těžkých a mnohdy neřešitelných situací, které nezřídka vedou k nervozitě a agresivitě vůči dětem a k jejich zanedbávání.
  • Kromě toho i v důsledku rozpadu pediatrické péče a zrušení školní lékařské péče dochází k pozdějšímu odhalování týraných a závažně zanedbávaných dětí, kdy jim často již jde o život. Rodiče, kteří týrají své děti, často mění místa pobytu, a pokud vůbec jdou se zraněným dítětem k lékaři, pak obvykle jen na pohotovost.
  • Na terénní sociální práci mají OSPODy mnohem méně času než před novelou z roku 2013, která je zavalila množstvím nové a zcela zbytečné administrativy. Navíc návštěvy pracovníků OSPOD jsou zpravidla předem ohlášené, aby rodina byla zastižena. Mimo pravidelnou pracovní dobu totiž OSPOD nepracuje - jen jedna sociální pracovnice má pohotovost na telefonu, který není veřejně známý (má ho pouze policie). I toto je „vymoženost“ zmíněné novely.
  • Děti jsou často ponechávány v naprosto otřesných podmínkách, neboť je tlak z MPSV, aby jich v ústavech bylo co nejméně (přechodní pěstouni nemají zájem o starší děti nebo skupiny sourozenců). I na to si sociální pracovníci často potají stěžují, musí však držet ústa a krok.

V případě zvyšujícího se počtu týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí v ČR tedy slogan „čím hůře, tím lépe“ není zrovna namístě.

Autor: Marie Vodičková | neděle 30.4.2017 21:13 | karma článku: 37.90 | přečteno: 6787x

Další články blogera

Marie Vodičková

„Oni chtěli, abysme umřeli“

Šestiletá Věruška sedí schoulená, dívá se strnule a nepřítomně někam mimo a mluví pomalu a tiše, jako by pro sebe: „Když jsem byla u tý starý mámy, tak jsme tam byli pořád sami. A pořád jsme měli hlad.

3.12.2023 v 22:39 | Karma článku: 27.80 | Přečteno: 777 | Diskuse

Marie Vodičková

Neprofesionální pěstouni aneb každé zvíře ví, co na MPSV nevědí

Monika se narodila matce, která byla závislá na alkoholu, a stále byla bez peněz. Když holčička trochu povyrostla, posílala ji krást pečivo i další potraviny. Moničce bylo šest let, když se matce narodilo druhé dítě.

5.12.2022 v 0:05 | Karma článku: 45.53 | Přečteno: 7027 | Diskuse

Marie Vodičková

Uzavírání smluv s dětmi aneb svět to neviděl, pes to nežral

Senátoři budou tento týden jednat o vládní novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí (tisk 145), která se 170 pozměňovacími návrhy posléze vcelku hladce prošla sněmovnou. Pokud novelu schválí, budeme ve světě opět „jedničky“!

6.9.2021 v 23:06 | Karma článku: 31.02 | Přečteno: 1550 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.98 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 364 |
Počet článků 26 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3548

Jsem předsedkyní Sdružení na ochranu ohrožených dětí (www.sood.cz), které jsme založili v roce 2015.Naše sdružení poskytuje v zařízení KOALA okamžitou pomoc dětem a v rámci dalších činností pomáháme rodinám v potížích.

Snažím se ze všech sil napravovat křivdy, které se dál páchají na těch nejzranitelnějších – dětech. Je smutné, že ohrožených dětí u nás stále přibývá, že záchranná síť je tak děravá a každý další zákon, který má děti chránit, je horší než ten předchozí. Současné legislativě a jejím žalostným dopadům v praxi bych se na své blogu chtěla věnovat nejvíce.

Od roku 1990 do konce roku 2015 jsem pracovala ve Fondu ohrožených dětí, předtím 22 let na prokuratuře, později přejmenované na státní zastupitelství, na úseku ochrany dětí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...