Prostřeno: Hyeny patří do Afriky, ne do televize

25. 03. 2017 10:20:17
Na pořad Prostřeno se běžně nedívám. Když jsem ho před lety zaregistrovala, seznala jsem, že je to vlk v rouše beránčím.

To, co se původně tvářilo jako kuchařská soutěž, která má lidem zprostředkovat nové recepty, se po letech trvání změnilo spíše na cílené narušování soukromí, touhu po dosažení výhry za každou cenu, které soutěžící říkají “taktika”, těžko skrývané osobní antipatie a snahu se zviditelnit, na jejichž základě se diváci mají “bavit”.

Je to pro mě sporný druh zábavy, ale respektuji, že se může někomu líbit. Ať se každý dívá, na co chce. Nikdy jsem nepochopila, proč je součástí kuchařské soutěže prohlížení cizích ložnic a šuplíků. Asi kdyby tam náhodou bylo schované nějaké koření...

Svou zásadu nevěnovat tomuto pořadu pozornost jsem nyní porušila poté, co jsem zahlédla upoutávky na díl, ve kterém se role hostitele ujal pan Karel. Nevěřila jsem vlastním očím a chtěla jsem pochopit to, co jsem tam zahlédla. A vydržela jsem až do hořkého konce.

Dolní čelist mi poklesla už na samém začátku a po celou dobu se nevrátila do normální polohy. Chování aktérů soutěže ponechávám stranou. Jsou to lidé dospělí a svéprávní, přihlásili se do “soutěže” a tu čestně, tu ne, se snažili vyhrát. To vypovídá o jejich charakteru a míře empatie a je to jejich věc i ostuda.

Co ale vůbec nechápu je, jak je možné, že TV Prima nechala do soutěže vstoupit pana Karla, přestože je zcela evidentní, že má psychické problémy, které navíc sám pojmenoval jako Tourretův syndrom. Není tedy možné, že by TV Prima o jeho nemoci nevěděla. Jde o chorobu, při které je důležité chránit se před nadměrným stresem, protože jinak u postiženého může docházet k poměrně nepříjemným projevům. Většina lidí je před kamerou nervózní, totéž platí o společnosti cizích lidí. Dalo se tedy očekávat, že natáčení dostane pana Karla do stresových situací, které nebude schopen zvládnout, což se samozřejmě stalo.

V rámci zvýšení sledovanosti upadajícího pořadu se TV Prima neštítí asi už ničeho, ani zneužít nemocného člověka. Když už tuto sérii nějaký bezcitný štáb natočil, musely se najít ještě další hyeny, které ji pustily do vysílání. Opravdu se v celém schvalovacím systému nenašel jediný soudný člověk? Kolik lidí to muselo vidět před tím, než se pořad vysílal?

Kdo přijde na řadu příště? Kde je nějaký etický kodex? Nebo to bylo celé nahrané? Tak to by byla ještě ta lepší varianta. Hlavně, jestli se tvůrci pořadu dostatečně pobavili... Možná by nebylo od věci udělat takovou malou mediální exkurzi v jejich domácnostech, jinak se asi do kůže svých obětí nebudou schopni vcítit. Pan Karel totiž ten mediální tlak taky nemusí vůbec ustát. Zejména když nějaký bezcitný blbec ještě zcela zřetelně nafilmuje jeho bydliště.

Jediným světlým momentem bylo, že alespoň jeden z účastníků soutěže měl rozvinutý soucit a zajímalo ho, jestli je pan Karel v pořádku. Takže za mě: nečiň jiným, co nechceš, aby bylo činěno tobě. A nebo: “boží mlýny melou pomalu, ale jistě”. Hyeny patří do Afriky, ne do televize. I když tyto, z TV Prima, by měly jít raději na pár dní do Zoo. Aby si je tam diváci mohli dostatečně prohlédnout v ponižujících situacích. A skutečným hyenám se tímto omlouvám. Ty by něčeho takového nebyly schopny. Naštěstí.

Autor: Petra Halamíčková | sobota 25.3.2017 10:20 | karma článku: 30.69 | přečteno: 1972x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 112 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.43 | Přečteno: 254 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 20 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3365

Jsem Petra, prostě Petra:-) Jak nacpat člověka do pár řádek? Jak postihnout všechny jeho emoce, myšlenky, touhy, životní a sociální role, zájmy, etapy vývoje? Hra na škatulky mě nebaví. Jsem sama sebou. Nebo se o to alespoň snažím:-) Třeba prostřednictvím knížky "Láska není řízek". 

http://na-ceste-duse.webnode.cz/

https://www.facebook.com/nacesteduse/

http://anglictina-preklady.webnode.cz/

https://www.facebook.com/anglictinafrydekmistek/

 

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...