A neměl by se prezident spíš chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit?

15. 11. 2016 16:51:42
Za hanobení prezidenta až rok vězení, napadlo naše nejdemokratičtěji smýšlející poslance v čele s KSČM, ČSSD a ANO. Nebylo to tady už jednou? A neměl by se prezident chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit?

Tak jsme stabilizaci společnosti dle čínského vzoru zase o krok blíže. Přes šest desítek poslanců nadbíhajících prezidentu Zemanovi přišlo se skvělým nápadem. Navrhují vrátit do trestního zákoníku čin hanobení prezidenta republiky (zdroj). Za urážku nejvznešenějšího z nejvznešenějších, ale i jeho případných následovníků, tak může hrozit až rok vězení. Nemějme však obavy. Jde jen o výchovné opatření. Tož, co se zavede dále? Výchovné tábory a střediska pro převýchovu?

Spíše mě napadá, zda by se pan prezident neměl chovat tak, aby nebyl důvod jej hanobit. To znamená, aby skutečně vystupoval jako státník. A aby reprezentoval. Aby se vyjadřoval věcně a slušně. Aby spojoval společnost. Ne rozděloval! Neškatulkoval a nevytvářel obraz vnitřních nepřátel. Aby sám neurážel polovinu občanů této republiky svými výroky. Nelhal! Naučil se omlouvat. Aby nezpůsoboval trapasy všude, kde se jen hne. Zkrátka a dobře by měl pana prezidenta někdo naučit slušnému chování a vystupování. Je-li však nevychovatelným hulvátem, pak by měl posoudit, zda se pro takovou funkci skutečně hodí. Přeci jen jde především o reprezentativní funkci.

V opačném případě mi prosím objasněte, jak posoudit, zda pomlouvám a urážím, nebo pouze konstatuji fakta a ukazuji na proběhlé skutečnosti. Pokud prezident zamíří na ruskou ambasádu a tam se zcela prokazatelně zlije pod obraz, můžu se o tom zmínit? Pokud někam zamíří a udělá tam ostudu, trapas, můžu na to poukázat? Pokud se bude v televizi nebo v rozhlase vyjadřovat jak to hovado boží, je vina na mé straně, nebo na straně prezidenta? Mám jeho výstřelky jen mlčky přecházet, zatímco on se bude opírat do novinářů či svých oponentů, kteří zatím ještě mají právo na svůj názor. Nebo musím prostě jen držet hubu a krok a mlčky souhlasit?

Ale je mi jasné, že vyznavači Zemanova kultu tento zákon s potleskem uvítají. Těm svoboda slova nic neříká. Jiný názor nesnesou. Své oponenty by nejraději pozavírali či vyhnali za hranice země. Vždyť kdo nesouhlasí s prezidentem vzešlého z vůle větší části lidu, je vlastizrádcem.

Proto snad ani nepřekvapí, kdo s tímto skvělým nápadem přišel a u koho má největší podporu. No samozřejmě s ním přišli komunisti. Kdo taky jiný. Což však některé překvapuje, velkou podporu má i u sociálních demokratů. Já se ani nedivím. Demokraty tvoří opět jen polovina strany. A podpořit jej samozřejmě neváhali ani někteří z Babišových Autokratismu Nakloněných Občanů z ANO a nějaký ten Pat a Mat od Úsvitu.

Demokracie vždy umírala za velikého potlesku většiny. A tak se nebude co divit, že i dnes bude většina nadšeně tleskat, když naší demokracii odzvoní již rozeznívající se umíráček.

Autor: David Wiltsch | úterý 15.11.2016 16:51 | karma článku: 28.66 | přečteno: 622x

Další články blogera

David Wiltsch

West Highland Way. Skvělý způsob, jak poznat kus Skotska.

Chceš poznat kus Skotska a nevyhodit za to majlant? Zkus se vydat na West Highland Way, která patří k nejkrásnějším trekům v Evropě a je nejoblíbenější dálkovou trasou ve Skotsku. Sám jsem letos přešel celé Skotsko téměř bez pěněz

18.2.2024 v 16:01 | Karma článku: 14.51 | Přečteno: 256 | Diskuse

David Wiltsch

I zrádní zbabělci z Mnichova jsou vedle Andreje Babiše odvážní hrdinové

Češi jsou ublížený národ a přístup světa v roce 1938 berou jako největší křivdu historie. O to překvapivější je, kolik jich nyní přeje stejný osud Ukrajině a jak moc preferují kandidáta, který by zrazoval spojence bez mrknutí oka.

23.1.2023 v 15:46 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 605 | Diskuse

David Wiltsch

Z DISKUSÍ S TZV. "VLASTENCI" A SLUŠNÝMI LIDMI:

Pokud mi něco současná situace na Ukrajině opravdu připomíná, tak události roku 1938 mezi Československem a Německem. Rád se tedy pouštím do diskusí s tzv. vlastenci a slušnými lidmi a nepřestvám se divit.

14.10.2022 v 15:58 | Karma článku: 27.48 | Přečteno: 794 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jaroslav Pomp

TV politické debaty: Když se člověk hádá s blbcem

„Jestliže se člověk hádá s blbcem víc, jak půl minuty, hádají se už dva blbci,“ to řekl moudrý Jan Werich. Televizní politické debaty však mají být o tom, že blbec má být usvědčen z blbosti chytrými protiargumenty, ne úprkem.

19.3.2024 v 9:06 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 |

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 11.84 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma článku: 21.88 | Přečteno: 328 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 23.69 | Přečteno: 462 | Diskuse
Počet článků 150 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2012

Byly časy, kdy jsem se zde pozastavoval a rozčiloval nad věcmi společenskými a politickými. Během Covidu však nastal v mém životě zlom a já absolutně propadnul trekingu a cestování a z dosavadního koníčku a snů se stala neprostá posedlost. Z mladého politicky aktivního člověka se tak stal naprostý Tulák, který od té doby každého jara a podzimu vyráží na cesty napříč Evropou a také během léta tráveného v Tyrolsku, které se mu stalo domovem, podniká jedno dobrodružství za druhým.

O těchto svých dlouhých cestách nejrůznějšími kouty Evropy už delší dobu píši formou deníku dost detailní blog Deník Tuláka, kde své cesty rozebírám den po dni, píši o svých pocitech a zážitcích, zmiňuji tipy na cestu a především články zásobuji hromadami snímků z mých toulek horami a přírodou.

Vzhledem k tomu, kolik času trávím v tyrolských alpách, rozhodl jsem se v celkem nedávné době začít pracovat také na stránkách Toulky po Tyrolsku, které mají být takovým přechodem mezi průvodcem po Tyrolsku a zároveň mým tyrolským deníkem. 

Tady na Idnes se k vám vracím, protože se chci pokusit vytovřit nový formát článků, než jsem tvořil doposud a formou krátkých článků představit nejrůznější místa a treky i zdejším čtenářům a naopak tak poněkud rozšířit jak obzory vaše, tak i okruh mých čtenářů a sledovatelů.

Instagram: https://www.instagram.com/wanderer__dave/

Detailní zápisky z cest: https://www.denik-tulaka.cz/

Toulky po Tyrolsku: https://www.toulky-po-tyrolsku.cz/

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...