Jak založit a upravovat blog

16. 06. 2015 13:15:50
Máte chuť podělit se s ostatními, co máte na srdci? Pak jste na správném místě. Blog iDNES.cz je pro vás to pravé ořechové. Poradíme vám, jak na to.

Založení blogu Nad boxem blogů dole na hlavní straně iDNES.cz klikněte vpravo na tlačítko Chci psát svůj blog. Pokud nemáte účet iDNES+, ocitnete se nejprve v registraci právě do tohoto účtu. Bez účtu iDNES+ to nejde. Díky němu budete moci nejen blogovat, ale také diskutovat, a to nejen pod svými články. Jakmile máte vytvořen účet na iDNES+ a jste přihlášen(a), klikněte na stránce https://blog.idnes.cz/ vpravo nahoře na tlačítko napravo od tlačítka "Blogeři". Pokud už na iDNES.cz diskutujete, účastníte se aukcí ap., účet už máte - stačí být přihlášen a kliknout na tlačítko Založit blog, jak řečeno výše. pokud zapomenete heslo, získáte ho při neúspěšném přihlášení zde.

Váháte s blogováním? Pak si přečtěte článek Proč psát blog aneb Vy jste naše hvězda.

Vyplňte formulář pro svůj blog a klikněte na Registrovat. Pokud se nic neděje, zkontrolujte jednotlivé kolonky, zda jsou správně vyplněné. Jakmile se vám podaří formulář odeslat, objeví se výzva k nahrání vaší profilové fotky.

Profilová fotka Nahrajete ji po kliknutí na tlačítko Můj profil vlevo nahoře. Ujistěte se, že fotka splňuje potřebné parametry (uvidíte je při nahrávání fotky + Kodex blogera), jinak se foto neuloží. Na fotce musíte být skutečně vy, a to z poslední doby. Fotka malého Pepíčka u prvního narozeninového dortu je jistě roztomilá, ale na blogu ji jako profilovou mít nemůžete. Zrovna tak neprojde Chuck Norris nebo Marylin Monroe, dokonce ani Jakub Kohák, nebo Adina Mandlová. Právě proto fotku musí schválit administrátor (obvykle to není hned, vydržte), vy už ale mezitím můžete doplnit svůj profil informacemi o sobě (viz níže). Tím je blog založen.

Po schválení fotky se vám ukáže celé ovládací menu blogu a můžete směle tvořit články. Jak na to, si přečtěte zde, podrobnosti o aktivaci blogu se dozvíte níže.

V kostce:

  • Zaregistrujte se do klubu iDNES+
  • Založte svůj blog
  • Nahrajte profilovou fotku
  • Po schválení fotky (není to hned) připravte první článek do publikace
  • Vyšperkujte si blog fotkou v záhlaví, oblíbenými stránkami ap.
  • Poté je blog administrací aktivován
  • Zapomněli jste heslo? Klikněte sem
  • Vzhůru do toho!

Jak vyplnit informace "O autorovi"

Krátce napište něco o sobě - jaké máte zaměstnání, kde žijete, co je na vás zajímavého a co by mohlo čtenářům přiblížit vaši osobu. Tuto položku je nutné vyplnit. Co všechno o sobě chcete říci, je jen na vás. Můžete také jednou větou shrnout obsah svého blogu, například: "Píšu o fotbale v Horní Brusnici, protože nikdo jiný nechce." Nebo: "Vesele i vážně o životě v Sydney a akvarijních rybičkách." Místo popisu blogu můžete uvést například nějaké životní motto nebo cokoliv jiného, co byste chtěli sdělit čtenářům blogu.

Fotka do záhlaví blogu

Někteří blogeři mají v záhlaví svého blogu obrázek nebo fotku, můžete ji tam mít také. V nastavení v menu klikněte na tlačítko Titulní fotka, tam fotku můžete nahrát.

Jak vytvořit svoje osobní rubriky

Jednoduše - klikněte v menu vlevo na tlačítko Nastavení. Objeví se dosud založené rubriky. Novou přidáte kliknutím na tlačítko Přidat nový. Pojmenujte ji podle libosti a uložte. Rubriky můžete kdykoli přejmenovat a změnit jejich pořadí. Pokud se věnujete více tématům, rubriky pomůžou vašim čtenářům i vám samým se v článcích lépe orientovat. Seznam rubrik najdete na vašem blogu v tzv. B sloupci pod vaší fotkou po kliknutí na tlačítko Více.

Oblíbené stránky a blogy

Když kliknete v menu v kolonce Nastavení blogu na Oblíbené položky, a potom v pravém horním rohu na ikonu Přidat nový, můžete si do vašeho profilového sloupce vložit odkazy na vaše oblíbené webové stránky, blogy či články.

Helpdesk a interní zprávy

Administrátoři blogu jsou tu pro vás. Potřebujete-li poradit a nenašli jste odpověď v žádném ze servisních článků v dolní části menu, napište nám, nejlépe na Helpdesk. Klikněte v menu na Zprávy, tam pak Napsat novou zprávu a jako adresáta napište "helpdesk". Odpovíme vám, jak to jen půjde. Ne vždy to ale jde hned. Ptát se můžete také svých kolegů blogerů. Jejich adresu pro zprávu v administraci najdete v adrese jejich blogu na webu. Tomu, kdo má blog s adresou www.novakova.blog.idnes.cz, pošlete interně zprávu na adresu novakova. Pokud má adresu blogu www.novakovarenata.blog.idnes.cz, pak pište zprávu na novakovarenata.

Aktivace blogu

Pro aktivaci blogu musíte mít vyplněny všechny povinné údaje, vloženou profilovou fotku a publikovaný první článek. Jakmile tedy máte za to, že první článek, který jste napsali, je zveřejněníhodný, klikněte pod ním na tlačítko Publikovat. Zkontrolujte informace, které jste o sobě napsali, případně je opravte.

Váš blog je nyní připraven k aktivaci.

A ještě o jedno vás poprosíme. Hrajte fér. Blog iDNES.cz je založen na vzájemné důvěře. Čekáme od vás, že budete blogovat pod skutečnou vlastní identitou a že zveřejníte svoji současnou fotografii, na níž jste jednoznačně rozpoznatelní.

Vše jsem udělal(a), přesto svůj blog nikde nevidím

Napsal(a) jsem už první článek, ale mé jméno se stále neobjevilo na hlavní straně blogu a není tam ani můj článek, co mám dělat? Vydržte, nové blogery přidáváme do seznamu zpravidla jen jednou denně. Do seznamu blogerů budete zařazeni jen tehdy, pokud máte na blogu svou fotografii a nejméně jeden publikovaný článek.

Blog na zkoušku

Trochu mám z veřejného psaní obavy, radši bych si to nejdřív jen vyzkoušel(a). To je rozumný postup. Pošlete Váš text mailem na admin.blog@idnes.cz, uveřejníme ho v blogu První pokus, případně v blogu Názory, komentáře. Upozorňujeme, že blogy První pokus i Názory, komentáře lze využít opravdu jen jednou a musí se jednat o blog textový, nikoli fotoblog.

Reklama

To, že můžete číst iDNES.cz a navíc pod jeho hlavičkou blogovat, je možné jedině díky tomu, že někdo iDNES.cz platí, tedy inzerenti. Bez reklamy by nebylo bezplatného internetu. Proto najdete reklamu i na blozích, právě v tzv. B sloupci, tedy tam, kde je vaše fotka i informace O vás. Pod reklamou je výslovně uvedeno, že reklama nemá s vámi žádnou souvislost, internetoví čtenáři to vědí. Berte to tedy právě takto, když se v reklamě objeví něco, s čím nechcete být spojováni.

Vzhůru do víru blogů

Tak a je to, kostky jsou vrženy. Přejeme radostné blogování a těšíme se na vaše články!

Autor: Blog Info | úterý 16.6.2015 13:15 | karma článku: 29.14 | přečteno: 15843x

Další články blogera

Blog Info

Blogy projdou zásadní změnou, podívejte se jakou

Blogy na iDNES.cz budou mít zanedlouho sedmnácté narozeniny. A protože sedmnáct let je v prostředí internetu téměř dospělost, nastal čas změny. A když změna, tak zásadní. Vše se zjednoduší a zpřehlední.

25.3.2024 v 9:59 | Karma článku: 20.48 | Přečteno: 4680 | Diskuse

Blog Info

Soutěž hlasujících: Kdo se letos může těšit na cenu?

Jako každý rok nesoutěžili jen blogeři, soutěžili jste i vy - čtenáři a hlasující. Na koho se usmálo štěstí a může se těšit na knižní ceny od partnera ankety Bloger roku?

23.6.2023 v 10:59 | Karma článku: 8.87 | Přečteno: 442 | Diskuse

Blog Info

Fotovideoblog: Jak se předávaly ceny Bloger roku 2022

Ani letos jsme nemohli a nechtěli vynechat tradiční blogerský sraz. Sešli jsme se tentokrát v restauraci Žebeerková Kozlovna na pražském Smíchově. Kdo byl hvězdou večera a kdo získal letošní Cenu redakce? Podívejte se!

22.6.2023 v 7:50 | Karma článku: 17.78 | Přečteno: 1590 | Diskuse

Blog Info

Dohlasováno! Blogerkou roku Šichtařová. Vypravěčem roku se stal Jaromír Šiša!

Víc než šest tisíc hlasů, drtivé vítězství favoritů i drama do posledních vteřin v nové kategorii Vypravěč roku. Její vítěz, Jaromír Šiša, vyhrál před Dankou Štoflovou o jeden jediný hlas!

13.6.2023 v 9:28 | Karma článku: 34.58 | Přečteno: 8475 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 436 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 758 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 7523

Adminy blogu jsou Patrik Banga, Tereza Janků, Helena Skočová a Veronika Krátká. Pokud chcete komukoli z nich napsat, adresa je vždy: jmeno.prijmeni@idnes.cz. Nebo pište na společnou adresu admin.blog@idnes.cz.

Facebook Blog iDnes


 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...