Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše armáda stůně, že jo paní Jílková

     Ta diskuze v televizním pořadu „Máte slovo“ se točila kolem znovuzavedení povinné vojenské služby. V předpokladu je její čtyřměsíční délka, se zaměřením na základní výcvik. Tento návrh, vycházející z armádních kruhů, které, připusťme, nejlépe vědí, kde je bota tlačí, byl v diskusním pořadu tvrdě rozporován většinou mladými oponenty.

     Armáda je nemocná jako celá naše státní správa a já jsem poslední, kdo by jí chtěl dělat advokáta. Je ale pravdou, že při masovějším konfliktu, naše vojsko v tomto složení má jen malou šanci na úspěch.  Vojančina je zvláštní řemeslo, přesto je to řemeslo. A protože žádný učený z nebe nespadl, i tuto odbornost se ten, kdo jí chce, nebo je povinen dělat, musí naučit. Podle ústavy by to měl umět každý muž v produktivním věku. To, že dnes mladší polovina chlapů viděla samopal maximálně jen v televizi, je vinou impotentního myšlení minulých tvůrců armádní nekoncepce. Jen krátce vzpomenu bývalého náčelníka generálního štábu, který když na něj houkli novináři, že jeho podřízení kradou jak straky, řekl: „Já jsem tankista, ne ekonom.“ To je síla, co.

     „To máš kliku, že si se nedostal k blátošlapům,“ povzbudil mě starší kámoš, když jsem se mu svěřil před nástupem na vojnu, že jdu k dělostřelcům. Jak jsem později zjistil, blátošlapové, tedy pěšáci, oficiálně nazývaní motostřelci, velkou prestiž v našem khaki vnímání neměli. Neprávem však. Pěchota je základem každé bojeschopné armády. Všechny ostatní armádní složky jsou více nebo méně její podpůrnou silou. Je-li pěchota slabá, je slabá celá armáda. Za první světové války se říkalo, že infanteristé, tedy pěšáci, byli žrádlem pro děla. Ano a nebylo tomu ani jinak v té druhé. Prostě nejčastěji umíral voják v poli. A je také doloženo, že první umírali nezkušení nováčkové. Proto je důležité vycvičit z našich nových infanteristů sebevědomé, hrdé bojovníky. Fandím odvážnému nápadu pana ministra, řešit stávající hendikep naší armády. Čtyřměsíční základní vojenský výcvik nikoho nezabije. Myslím, že ho dokonce, může i posílit.

     Ještě si dovolím reagovat na chvílemi bouřlivou diskusi v pořadu. Na citovanou skutečnost, že potenciální obránci naší vlasti, neumí ze samopalu ani vystřelit, se politik pan Mach silně ohradil.

     „Tak to ne pánové, pozor, já náhodou už ze samopalu střílel“, pochlubil se europoslanec s neskrývanou hrdostí. Takový Zoro mstitel, stojící na střeše kavárny, kde ještě před chvílí ze sebe sypal nezpochybnitelné pravdy, nyní sype olovo ze svého kvéru do nepřátelských řad. Pomíjím fakt, že jeho střelecké umění v globálu eventuelní obrany státu, nic neřeší. Spíše mě šokovala ta argumentační ubohost. Jasně, každý chlap je trochu narcis, ale při vážné diskusi bychom se neměli prohlížet v zrcadle.

     „Pane ministře,“ oponovali většinou mladší účastníci pořadu, „my chceme silnou armádu, ale která hájí náš stát a ne, že bojuje někde v Tramtárii. My budeme bojovat, bude-li to třeba, ale za naše ženy a děti a ne za zájmy cizích mocností, jako to dělá armáda dnes.“ Jedna mladá žena dokonce pana Stropnického ujistila, že v případě nutnosti si s hrdostí uniformu obleče a že mu klidně bude tlumočit v centrále NATO. Já bych toto ani nezmiňoval, kdybych necítil, že je v tom něco typického. Mladá odhodlaná dámo, války se nevyhrávají v kancelářích, ale na bojištích a bojuje se tam, kde je nepřítel. Dělali to naši vojáci nad Británií, v Sovětském svazu, v Africe a i jinde na mnohých vzdálených bojištích.

     Já z mlhavě nastíněné koncepce laické veřejnosti v hledišti nebyl moc chytrý. Nakonec jsem to pochopil tak, že až bude potřeba, vyhrnou si rukávy a vlítnou na nepřítele. Bojím se, že to bude partyzánština. Nechci jim křivdit. Snad se jim podaří sestavit i pěchotu, ale maximálně tak hvězdnou, kterou jsme s pobavením sledovali v televizní soutěži Superstar. Možná, že si vzpomenete, taky se skládala z nadšených jedinců. Nadšení není špatná věc, ale nejdřív musíme to řemeslo umět.       

   

Autor: Zdeněk Kloboučník | neděle 2.11.2014 19:01 | karma článku: 23,34 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Zdeněk Kloboučník

„Ale dědo, kurva se neříká,...

...máš tu vnučky tak se ovládej, co z těch holek potom má vyrůst“, opře se do mě manželka pro moje prostořeké zaklení. Do nastalého ticha se po špičkách ozve odvážnější z potomků.

7.1.2024 v 15:03 | Karma: 21,16 | Přečteno: 599x | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

I moje generace měla svoje důchodce

Žádná trága, bylo to normálka, tak proč je to dnes trochu jinak? Já si fakt nevzpomínám, že my, co jsme tehdy chodili hákovat, nadávali na ty, co měli odhákováno a užívali si důchod.

16.10.2023 v 11:19 | Karma: 36,64 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Cikáni a gádžové

Nedávno na Interview TV24 byl hostem pan Patrik Banga. Bezesporu člověk s velkým renomé. V jednom mě ale překvapil, když na konstatování redaktora, že většinová společnost spíš straní Ukrajincům snad proto, že oni pracují?

11.8.2023 v 17:46 | Karma: 39,12 | Přečteno: 1790x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Pan prezident

Pan prezident se chová opatrně a diplomaticky. Tady připusťme, že asi musí, chce-li být hlavou nás všech. Přesto se někomu může zdát, že je to chvílemi jak u chytrý Horákyně, co dokázala bejt nahá i voblečená.

1.7.2023 v 18:09 | Karma: 26,01 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Kloboučník

Casanovou na starý kolena

Umění balit holky se v partě kluků a později chlapů, už od puberty vždycky cenilo. Kdo to uměl, stál na vyšším šprinclíku hierarchistických štaflí začínajících mistrů světa.

23.3.2023 v 21:45 | Karma: 20,88 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 191
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1318x
Důchodce na plnej úvazek

Seznam rubrik